Δ. Σπαθάρας – τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο εδώ…

Το υλικό αυτό αφορά τη δημιουργική διδασκαλία των Μαθηματικών της Γ’ τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ και εκδίδεται στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτους Μαθηματικών».

Περισσότερες λεπτομέρειες.

Το 2018 η ελληνική μαθηματική κοινότητα γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Με την ευκαιρία αυτή το Υπουργείο Παιδείας ανακήρυξε το 2018 ως «Έτος Μαθηματικών». Η σχετική Υ.Α. αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα εκδοθεί εγκύκλιος με οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανακηρύξει το 2018 «Έτος Μαθηματικών» ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τα μαθηματικά στην εκπαίδευση και μια νέα δυνατότητα για την καλλιέργεια ποιοτικής μαθηματικής παιδείας για όλα τα παιδιά, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό. Οφείλουμε όλοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενημερώσουμε τις σχολικές κοινότητες για την ισχύ και τη δύναμη της μαθηματικής επιστήμης, την εξέλιξή της από την αρχαιότητα ως σήμερα και τις επιδράσεις της σε όλες τις σύγχρονες μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι εκδηλώσεις μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να ενθαρρύνουν  την πνευματική περιέργεια, το δημιουργικό παιχνίδι, το επιστημονικό πείραμα, την κριτική επαλήθευση και την ανυπέρβλητη σημασία της μαθηματικής απόδειξης που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των ελληνικών μαθηματικών. Οι σχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφύγουν τη συντηρητική αναδίπλωση σε μια παρωχημένη εικόνα των μαθηματικών και τα κοινωνικά στερεότυπα που περιορίζουν την επιθυμία και πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στη ζωντανή μαθηματική δραστηριότητα.

____