Δ. Σπαθάρας – τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Με την ύψιστη επιστημονική διάκριση, το Rolf Nevanlinna Prize για τη συμβολή στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τιμήθηκε ο Έλληνας καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η είδηση της βράβευσης του 37χρονου επιστήμονα ανακοινώθηκε χθες, στην έναρξη του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών (IMU) στο Ρίο της Βραζιλίας. Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκαν και οι φετινοί, τέσσερις νικητές (Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze και Akshay Venkatesh) των κορυφαίων Fields Medals, γνωστά και ως «Νόμπελ των Μαθηματικών».

Η διάκριση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ισοδύναμη με τα Fields Medals, ξεχωρίζει, επίσης, ως η μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία Έλληνα μαθηματικού και τιμά την ικανότητά του να εξηγεί βασικά ερωτήματα στη Θεωρία Παιγνίων και στη Μηχανική Mάθηση. Ειδικότερα, στο σκεπτικό της βράβευσής του εκθειάζεται ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να μεταμορφώσει την κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας σε θεμελιώδη ζητήματα που συνδέονται με  την αγορά, τις δημοπρασίες και ποικίλες οικονομικές δομές.

«Ο Κωστής συνδυάζει την ικανότητα μιας εκπληκτικής τεχνικής δεξιοτεχνίας και το σπάνιο χάρισμα να επιλέγει και να ερευνά προβλήματα που είναι την ίδια στιγμή θεμελιώδη και ιδιαιτέρως σύνθετα», δήλωσε χθες η Daniela Rus, διευθύντρια στο Εργαστήριο Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. Και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτήν την άξια αναγνώριση της δουλειάς του συναδέλφου μας».

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, απόφοιτος του ΕΜΠ και με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μπερκλεϊ, έγινε διεθνώς γνωστός στα 27 του χρόνια όταν κατάφερε να λύσει τον «Γρίφο Nash», ένα πρόβλημα της Θεωρίας Παιγνίων που έθεσε ο νομπελίστας Τζον Φορμπς Νας και παρέμενε άλυτο επί 60 χρόνια. Ο Δασκαλάκης μέσα από την έρευνά του κατάφερε να διαπιστώσει ότι για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη.

Σε ένα εξαιρετικό πορτρέτο-συνέντευξη αφιερωμένο στον Έλληνα επιστήμονα, που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Quanta, η Erica Klarreich σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την πορεία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη αναφερόμενη και στους στενούς δεσμούς του με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Το έργο του ισορροπεί ανάμεσα στα μαθηματικά και στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και αυτό δεν είναι τυχαίο», γράφει. Και προσθέτει: «Γιος δύο καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης στην Αθήνα, ο πατέρας του δίδασκε μαθηματικά και η μητέρα του ελληνική λογοτεχνία και Ιστορία, πέρασε τα παιδικά του χρόνια βυθισμένος όχι μόνο στην επιστήμη αλλά και στην βαθιά ανθρωποκεντρική κληρονομιά των Ελλήνων φιλοσόφων και θεατρικών συγγραφέων». Διαπίστωση που επιβεβαιώνει, στην ίδια συνέντευξη, και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, λέγοντας: «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική κληρονομιά, την οποία φέρω. Με εμπνέει, με κρατά ταπεινό, είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια πρόκληση».

Πηγή: Θαλής + Φίλοι